Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Gaan huizenprijzen dalen?

De overwaardering op de huizenmarkt moet een keer stoppen. Een terugtredende ECB, die haar opkooprogramma stukje bij beetje afbouwt, helpt hierbij. Echter, pas als de rentes stijgen zullen ook de huizenprijzen stabiliseren, zo oordelen heel wat financieel experten.

De Europese Centrale Bank schroeft haar opkoopprogramma terug, dat werd een weekje geleden al bekend gemaakt. Vanaf 1 januari 2018 zal de ECB maandelijks nog voor 30 miljard euro, in plaats van 60 miljard, aan staats- en bedrijfsobligaties opkopen. Merk op dat de geldcreatie dus nog steeds verder gaat, zij het minder explosief als in de vorige jaren.

Indien de inflatie stabiel rond 2 procent blijft hangen, zijn er voor de ECB nog weinig redenen om te blijven vasthouden aan het ‘asset purchase programme’. Minder geldcreatie, betekent normaal gesproken ook op termijn opnieuw hogere (lees: minder lage rentes). En dat moet doorwerken op de huizenmarkt.

Hogere rentes bieden een kans om een scheeftrekking, door overwaardering in onroerend goed, recht te trekken. Maar, dat zal in praktijk lastiger gaan dan in theorie. Beleggers vluchten namelijk in vastgoed omdat aandelen en obligaties ook al overgewaardeerd zijn. In de VS bijvoorbeeld is het BBP sinds 2008 met 30 procent gestegen, terwijl de aandeelkoersen 75 procent hoger noteren.

Bij obligaties zien we hetzelfde: De vraag stuwt de koersen op en duwt de rendementen verder omlaag, zo oordeelt professor economie Jaap Van Duijn. De reële rente, gecorrigeerd voor inflatie, is in veel gevallen negatief. Van aandelen en obligaties, wordt dus overgestapt naar stenen. In de vastgoedsector is de gekte bijgevolg ook helemaal terug. In Amsterdam wordt 80 procent van de huizen voor de vraagprijs of meer verkocht. Nederland is een uitschieter, maar het probleem is breder. ‘The Economist’ berekende namelijk dat in zowat alle Europese landen vastgoed te duur is.

Vluchten kan niet meer: vastgoed, aandelen, obligaties… alles is overgewaardeerd en de rendementen slinken. Daarom dat u Beurs.com moet blijven volgen, om te ontdekken waar de winsten nog wél voor het rapen liggen.

Bron: The Economist, De Financiële Telegraaf

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.