Na LuxLeaks, PanamaLeaks... nu Paradise Leaks

De komende weken zullen de media er bol van staan: Een nieuw schandaal rond belastingontwijking en -ontduiking is geboren. Paradise Papers! Het nieuwe datalek omvat meer dan 13 miljoen documenten.

Er was al LuxLeaks en de Panama Papers. In de komende weken houdt de tijdelijke Panama-commissie in het Europees Parlement op te bestaan. Net op tijd… om weer een nieuwe onderzoekscommissie op te richten, naar aanleiding van de jongste ontwikkelingen in belastingland: Paradise Papers.

Opnieuw heeft een consortium van journalisten, onder het mom van ‘onderzoeksjournalistiek’, de belastinggegevens van een grote groep politici, beleggers, ondernemers, popsterren en voetballers op straat gegooid. De documenten zijn afkomstig van het juridisch advieskantoor Appleby en het daarvan in 2016 afgesplitste trustkantoor Estera.

Daarnaast bevat het lek ook hoeveelheden uittreksels van bedrijfsregisters in negentien jurisdicties, waaronder belastingparadijzen als de Kaaimaneilanden en Bermuda. Het was (opnieuw) de krant ‘Süddeutsche Zeitung’ die als eerste de documenten in haar bezit kreeg.

Opnieuw zal een heksenjacht ontstaan, waarbij belastingontwijking gelijk wordt geschakeld met belastingontduiking. Het bezitten van bedrijven in zogenaamde ‘belastingparadijzen’ is juridisch trouwens helemaal legaal.

Komen ondermeer aan bod in de nieuwe Paradise Papers: de fondsenwerver voor de Liberale Canadese premier Justin Trudeau, de Amerikaanse Minister van Handel en de Britse Queen Elisabeth II. Ook wordt duidelijk dat Russische miljardairs zwaar geïnvesteerd hebben in Amerikaanse sociale media, waaronder Twitter.

Oja, wil u uw superjacht inschrijven, doe dat dan op de Kaaimaneilanden. Vliegtuigen schrijft u best in op het eiland Man, zo leren ons de Paradise Papers. Wordt vervolgd…

Bron: Het Financieele Dagblad, The Guardian