Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Venezuela zit aan de grond

Venezuela kan de buitenlandse schuldeisers niet meer terugbetalen. Het land zit economisch aan de grond. President Maduro kondigde vrijdag aan een grote ‘herstructurering’ van de schulden te willen aangaan. Daarnaast nam hij maatregelen tegen de hyperinflatie. 

Het Latijns-Amerikaanse land kampt al lang met hyperinflatie. De bevolking ziet haar koopkracht enorm slinken. Het land moet het bovendien hebben van olie-inkomsten en aangezien die prijzen al jarenlang op een laag niveau staan zorgt dit voor een economische moeilijke situatie. Ook landen in het Midden-Oosten en Rusland zitten met gelijkaardige problemen. Verder werden er door Amerika tal van economische sancties tegen het land uitgevaardigd.

De president van het socialistisch bestuurd land, Nicolas Maduro, kondigde afgelopen week enkele maatregelen aan.

Ten eerste lanceerde hij een nieuw biljet van 100.000 bolivar om iets beter te kunnen omgaan met de forse waardevermindering van het geld.

Daarnaast kondigde hij een verhoging met 30 procent aan van de pensioenen en het minimumloon.

Verder zei hij een obligatielening van de nationale oliemaatschappij vrijdag af te betalen maar hierna wil hij een ‘herstructurering’ van de buitenlandse schulden. Hij stuurt daarbij vooral aan op kwijtscheldingen.

Onze oliemaatschappij zal de vervallen obligatie terugbetalen. Maar na die betaling decreteer ik een herfinanciering en herstructurering van de buitenlandse schuld en van alle betalingen aan het buitenland door Venezuela.

Crisis

De huidige situatie is uiterst gevaarlijk en kan leiden tot een heuse crisis, waarbij een vergelijking met Argentinië aan het begin van het millennium wordt gemaakt. Zowel schuldenaars als schuldeisers stellen zich hard op en de economische situatie van Venezuela is dramatisch.

Bron: Kanaal Z

Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.