Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

De ondraaglijke hypocrisie van socialisten

Nederland is een draaischijf als het op het internationale ontwijken van belastingen aankomt. De hypocrisie van de Nederlandse PVDA is niet te harden. De partij is nog maar één week uit de Nederlandse regering gewipt, en valt nu een beleid aan dat het zelf jarenlang mee gesteund heeft. En, oh ja, men wil nu een Europese belastingunie.

Je moet het maar kunnen: Nog maar één week maakt de Partij van de Arbeid geen deel uit van de Nederlandse Regering en plots hakt de partij in op een beleid dat het zelf jarenlang mee stilzwijgend heeft toegestaan. We hebben het dan over de rol van Nederland in het internationale circuit om aan taksoptimalisatie te doen.

Sinds enkele dagen is een nieuw schandaal rond belastingontwijking losgebarsten. Na LuxLeaks en Panama Papers zijn er nu de Paradise Papers. De gegevens van duizenden klanten (ondernemers, advocaten, politici, popsterren, voetballers en leden van koninklijke families) liggen op straat.

Naast het Groothertogdom Luxemburg, Panama, Kaaimaneilanden en Ierland blijft ook Nederland populair. De ‘Dutch Sandwich’ is niet voor niks een bekende optimalisatiestrategie voor belastingen, die recht door Nederland loopt. En de Amsterdamse Zuidas staat vol met brievenbusfirma’s.

Hallucinant was dan ook om te zien, afgelopen maandag, hoe in het Europees Parlement de PVDA-er Paul Tang plots in de huid van losgeslagen oppositielid kroop. De socialist viel de Nederlandse belastingsystemen aan, alsof de PVDA nooit deel had uitgemaakt van de regering. Tang is rapporteur voor het dossier rond de CCCTB. Dit is een voorstel voor een gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting op een Europees niveau. Zowel in het Europees Parlement als in de Europese Commissie wordt hier naarstig aan gewerkt.

Tang wil zo’n CCCTB, die een eerste stap is om tot een supranationale belastingunie te komen. Maar de sociaaldemocraat stak de Franse socialisten in het Europees Parlement langs extreemlinks voorbij door te stellen dat de huidige competie tussen landen, aangaande de vennootschapsbelasting, “in één richting werkt”. En dat kan niet volgens deze brave socialist. Steeds lagere belastingen? Dat moeten we volgens hem niet willen.

Het logische gevolg van zijn aanklacht, is dat de Nederlandse PVDA dus niet alleen een CCCTB, maar ook minimale belastingpercentages wil gaan invoeren in alle EU-landen, om de ‘race to the bottom’ en vrije competitie een halt toe te roepen.

Bron: europarl.europa.eu

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.