De superkracht van Trump: een aandelenrally veroorzaken?

Amerikaans president Donald Trump is er niet vies van zijn eigen de hemel in de prijzen. Dat bewees hij vorig weekend nogmaals door alle ‘credits’ aan zichzelf te geven voor de succesvolle aandelenrally en de recordhoogtes van de Amerikaanse beursindexen. Vorig jaar, toen Amerikaanse aandelen met 20 procent zijn stegen, ging hij ook al met alle eer lopen. Zo eenvoudig is het natuurlijk niet, hoewel zijn beleid op termijn wel een invloed kan hebben.

Het gaat ongetwijfeld hard op de financiële markten en het lijkt zelfs te mooi om waar te zijn maar een bullmarket is nu eenmaal een bullmarket en blijvende stijgende koersen maken daar onlosmakelijk deel van uit. Dat Donald Trump dé oorzaak is voor het succes op de beurzen, is vrij kort door de bocht maar zit er enige waarheid in zijn zelfgenoegzaamheid?

Om een correcte analyse te maken, is het belangrijk om de winstverwachtingen van de bedrijven uit de S&P 500 onder de loep te nemen. De verwachtingen van deze bedrijven zijn, na de aanstelling van Trump als president van de V.S.A., nauwelijks veranderd. Dus een aandelenrally op basis van de bedrijfswinsten had evenzeer gekund met iemand anders aan het roer.

Zou het dan liggen aan het niet verlagen van de winsttaxaties onder zijn beleid? Ook niet echt, want het verschil tussen de verhandeling van winst vóór Trump en erna is ook niet significant te noemen. De S&P 500 index wordt momenteel verhandeld voor 21,8 keer de winst, tegen 20 keer vóór de verkiezing van Donald Trump.

Thomas Kwan, chief investment officier bij Harvest Global Investments, beweert dat het ‘simpelweg’ heeft te maken met de Amerikaanse bedrijfswinsten die de verwachtingen van analisten overtreffen in combinatie met het herstel van de wereldeconomie. Ook de economieën in Europa, China en Japan zijn fors aan het herstellen en dat heeft uiteraard een positief effect op het beurssentiment.

Donald Trump mag dan wel hoog van de toren blazen, de enige pluim die hij misschien terecht op zijn hoed mag gaan steken, is die van de geplande belastingverlaging. Economen zijn het er over eens dat, als deze hervorming wordt goedgekeurd, de financiële markten een extra boost zullen krijgen.

Bronnen: Beursduivel, Bloomberg

Foto: Gage Skidmore – Flickr