Vervalste goudbaren in omloop!

Vorig week kon je hier op beurs.com lezen dat er in Canada een vervalste goudbaar ontdekt werd (link).

Reden genoeg voor goud999.com om dit onderwerp aan te snijden. Wat voor zin heeft het immers om edelmetaal aan te kopen, indien je er niet 100% zeker van kan zijn?!

Het goede nieuws is uiteindelijk dat je wel zeker kan en mag zijn, als je maar op enkele simpele zaken let!

We vonden dit verhaal belangrijk genoeg om een uitgebreide tekst over het onderwerp te schrijven. Een gedeelte van deze tekst kan je meteen hieronder lezen. Het volledige rapport is te lang om het hier te plaatsen, maar we maken het gratis voor je beschikbaar, helemaal onderaan deze pagina.

Uitgelicht uit het rapport:

Pogingen tot vervalsing van goud en zilver zijn van alle tijden en dat gebeurde niet alleen in een donker hoekje, uit het zicht.

De Romeinse keizers zijn een voorbeeld van hoe het niet moet. In de loop van de geschiedenis van het Romeinse rijk, verlaagden ze het zilvergehalte van hun munten steeds verder, in de hoop dat de bevolking dat niet helemaal niet zou doorhebben.

Steeds minder massa aan zilver in de munten betekende natuurlijk wel steeds lagere effectieve waarde…

Enkele eeuwen later probeerden alchemisten de sleutel te vinden om lood in goud te veranderen, ook zonder succes natuurlijk.

Het duurde tot 1980, een heel stuk in het nucleaire tijdperk, alvorens men hier trouwens wel in slaagde. Maar voor minieme hoeveelheden en tegen een uitzonderlijk hoge energie kost…

Waar we vandaag voor moeten opletten, zijn de munten en baren die iets anders bevatten dan edelmetaal.

De reden waarom men goud (en ander edelmetaal) wil namaken is natuurlijk duidelijk.

Goud (edelmetaal) = rijkdom.

Dat is al duizenden jaren zo en dat zal ook zo blijven (vandaar de relatieve “noodzaak” om een positie in fysiek edelmetaal te hebben, eigenlijk op elk moment).

Vandaag is het opsporen van vervalsingen natuurlijk een heel stuk makkelijker, door een aantal moderne technieken.

Maar tegelijk moeten we niet naïef zijn, ook de kwaliteit van de vervalsingen gaat er op vooruit en er blijft voldoende financiële incentive om het te proberen!

Je kan vandaag vervalsingen dus beter dan ooit uitsluiten, maar je moet steeds je gezond verstand blijven gebruiken…

Het verhaal waarmee we dit artikel gestart zijn, de juwelier die van een bank een “vals” goudbaartje koopt, is natuurlijk een grote uitzondering.

Anders was het helemaal geen wereldwijd nieuws!

En dat is dus al een stuk van het goede nieuws. Vervalsingen bestaan zeker en circuleren echt wel in redelijke aantallen, maar een professionele handelaar zorgt ervoor dat haar klanten die stukken nooit in handen krijgen.

In Duitsland werden in 2016 zo’n 1700 vervalste gouden munten ontdekt en uit de circulatie gevist, voordat ze bij hun klanten terecht kwamen!

….

….

Nog even terug naar ons specifiek geval:

De juwelier werd blijkbaar intussen wel terugbetaald door de Canadese bank, die vervolgens het baartje naar Royal Canadian Mint (fabrikant van het type baartje) heeft gestuurd voor analyse.

De Royal Canadian Mint beweert intussen, volgens de berichten die ons bereikten, dat het baartje onmogelijk van hen kon komen.

Dat lijkt ons ook bijzonder waarschijnlijk. Wij kennen de producten die rechtstreeks van de Royal Canadian Mint komen als bijzonder betrouwbaar en van de hoogste kwaliteit.

Wanneer we het verhaal van onze juwelier lezen, zien we ook nog twee mogelijke scenario’s, elk van beiden is perfect mogelijk:

Ofwel heeft de Canadese bank die het staafje aan de juwelier verkocht, ditzelfde baartje op een eerder tijdstip vanuit de particuliere markt ingekocht (en dus niet van de producent).

Vermits banken soms wel in goud handelen, maar niet de grootste specialisten zijn op dit vakgebied, hebben ze op dat moment nagelaten om de baar te controleren op echtheid.

Het baartje was wel in een “blister” verpakt, maar in de praktijk zouden wij deze vervalsing er 100 op 100 keer hebben uitgehaald. Zonder de verpakking te openen! Controleren op echtheid IN blister, zonder de verpakking te beschadigen, is dus perfect mogelijk…

De baar kon mogelijk op deze manier in de voorraad van de bank terecht zijn gekomen en uiteindelijk aan de juwelier geleverd.

Dat dit mogelijk is, kunnen we trouwens bevestigen door een minder aangename ervaring die één van onze klanten in het verleden had met een goudaankoop bij een bank.

Enkele jaren geleden kocht deze man bij een Belgische (groot)bank enkele staafjes van 100 gram goud. Toen hij zijn goud vorig jaar bij goud999 in bewaring wilde geven (opslag in kluis), moesten wij hem helaas op het eerste zicht al melden dat één van de baartjes verdacht leek (stempels waren onvolledig).

Na controle bleek dat de baar wel voldoende woog (100 gram), maar dat de zuiverheid van het goud te wensen over liet. Zo was de zuiverheid slechts 996/1000 in plaats van de 999,9/1000 die op de baar gestempeld was.

Dit verhaal kende volgens onze info ook geen mooi einde. De Belgische bank erkende wel de baar geleverd te hebben, maar kon blijkbaar toch niet instaan voor de kwaliteit.

Ze was ook helemaal niet bereid om de kosten te dekken die nodig waren om het “onzuivere” baartje te laten omsmelten en zuiveren naar een nieuw 100 gram baartje 999,9/1000… 

Ofwel, de tweede optie die we zien: Het is mogelijk dat de juwelier zelf niet eerlijk is en dat hij het nagemaakte baartje reeds in bezit had…

Dit kan bijvoorbeeld door een baartje in te kopen van een (eveneens niet zo eerlijke) particulier in zijn winkel.

Wanneer de juwelier vervolgens door heeft dat hij een fout heeft gemaakt en zelf “gefopt” is, koopt hij vervolgens net hetzelfde (maar dan “echt”) baartje bij de Canadese bank. Vervolgens kwam de grote “wisseltruc” met het valse baartje.

In dat scenario (en we hebben hier natuurlijk geen info over, dit is puur speculatie!), zal de juwelier wel bijzonder verveeld zitten met de media-aandacht die ontstaan is…

De vervalsingen zelf dan:

Het is technisch gezien helemaal niet eenvoudig om een goede vervalsing van een munt/baar te maken. Of het gewenste metaal nu Goud, Zilver, Platina, Palladium of  Rhodium is…

MAAR dat wil niet zeggen dat men dit intussen niet probeert. De sterke indruk ontstaat ook dat we hiervoor alweer naar één bepaald land moeten kijken.

In China worden behoorlijk goede vervalsingen (op het eerste zicht) geproduceerd, ze worden daar ook als replica’s (namaak) verkocht.

Dan zijn het de kopers van deze vervalsingen die de brug maken van grijze zone (vervalsingen maken en ze als reproducties verkopen) naar fraude (deze reproducties als echt goud proberen door te verkopen).

Lees in het volledige rapport hoe er twee grote types van vervalsingen bestaan, hoe de meeste vervalsingen makkelijk door de mand vallen, hoe je je edelmetaal best bewaart en enkele heel simpele zaken die je kan doen om gewoon zeker te zijn over je edelmetaal.

 

DOWNLOAD JE GOUD999 RAPORT HIER.