Winstgroei Cofinimmo mede dankzij Europese Centrale Bank

Het is een drukke week voor bedrijven en beleggers, de kwartaalcijfers vliegen ons namelijk om de oren. Ook Cofinimmo kwam donderdag nabeurs met een rapport van de kwartaalcijfers voor Q3. Op basis van de koersreactie op vrijdag zou je het niet zeggen maar het rapport vertoont positieve cijfers, mede dankzij een strategische uitbreiding en het rentebeleid van de Europese Centrale Bank.

Op onze Belgische beurs vind je veel beursgenoteerde vastgoedbedrijven, Cofinimmo is daar de grootste van met een beurskapitalisatie van 2,2 miljard euro en een portefeuille van 3,46 miljard euro. De sector waarin het bedrijf actief is, doet het al enige tijd goed en dat is ook te zien aan de positieve kwartaalcijfers voor Q3.

De winstgroei is voornamelijk te danken aan de strategische uitbreiding van kantoorgebouwen naar voornamelijk rusthuizen, zorgvastgoed dus.

Die beslissing vertaalt zich in 2 procent meer huurinkomsten die voortvloeien uit langlopende huurcontracten, het toont aan dat het bestuur van Cofinimmo kort op de bal speelt want met de huurinkomsten van de kantoorgebouwen alleen, was de kwartaalupdate niet zo positief geweest.

Die 2 procent stijging is meteen goed voor 6 procent meer winst, oftewel een stijging van de bedrijfswinst van 104,5 miljoen euro. Daarmee doet Cofinimmo het iets beter dan de verwachtingen, dat beweert althans KBC-analist Alexanders Makar. Het nettoresultaat dat behaald werd in deze periode valt uit op 4,91 euro per aandeel terwijl KBC Securities er 4,90 euro per aandeel had opgeplakt.

Cofinimmo kan een goed rapport voorleggen mede dankzij ECB-voorzitter Mario Draghi, door de lage rentes is de gemiddelde rentelast op de schulden gezakt tot minder dan 2 procent. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vastgoedbedrijven extra schulden aangaan om investeringen te doen, de return-on-investment is op deze manier sneller bereikt dan als er geleend moeten worden aan een hoge rente.

Het aandeel is ‘gegeerd’ omwille van zijn laag risicogehalte en de dividenduitkering, het bestuur bevestigt dat het bruto-dividend van 5,50 euro gehandhaafd kan worden voor dit jaar. Toch verloor het aandeel ongeveer 1,25 procent van zijn waarde vrijdag, dat heeft wellicht te maken met het sentiment op de beurzen deze week.

Bronnen: De Tijd, Beursduivel

Foto: Wikimedia