Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

België geen goed voorbeeld volgens Rutte

Volgens Nederlands premier Mark Rutte zijn belastingverlagingen voor bedrijven, en zelfs totale afschaffingen, nodig om de concurrentiepositie te behouden en niet hetzelfde aan de hand te hebben als de Belgische buren.

In Nederland trekt de oppositie hard van leer tegen de afschaffing van de dividendbelasting door de liberale regering van premier Mark Rutte. Uit de Paradise Papers bijkt nog eens dat Nederland een belastingparadijs is en volgens de oppositie is ook het verdwijnen van de belasting op dividenden een nieuw cadeau aan de multinationals. Volgens hen hebben grote groepen als Shell, Philips en Unilever trouwens veel gelobbyd voor de maatregel.

Een andere kritiek luidt ook dat vooral buitenlanders profiteren van de maatregel, aangezien Nederlanders al een deel van de taks kunnen terugvorderen via de aangifte.

Nodige maatregel

De liberale premier verzet zich echter tegen de kritiek. Hij stelt dat het creëren van een aantrekkelijk klimaat voor investeerders en grote bedrijven belangrijk is voor een land, een economie, en zeker voor een kleiner land als Nederland. Het wegpesten van grote bedrijven met belastingen, omdat dit rechtvaardig lijkt, is destructief voor een economie. Rutte haalt België als voorbeeld hoe het niet moet aan.

Premier Rutte tijdens een persconferentie:

Het is niet alleen een defensieve maatregel. Het beëindigen van de dividendbelasting is ook een offensieve maatregel om Nederland aantrekkelijk te maken voor bedrijven die ons land in het verleden ook groot hebben gemaakt. We zien op dit moment in België wat er gebeurt als men de bakens niet op tijd verzet. België heeft nog één internationaal werkend bedrijf over en dat is AB InBev. De rest is allemaal weg. Ze hadden er nochtans heel veel. Voor kleine economieën die internationaal geconnecteerd zijn is het van levensbelang om steeds na te denken over defensieve en offensieve maatregelen om de werkgelegenheid te bewaren en aantrekkelijk te blijven voor dat type activiteiten.

Bron: De Tijd

Foto: ANP

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.