Nederland waarschuwt voor nieuwe vorm van digitale oplichting

De Nederlandse overheid heeft de oorlog verklaard aan de ICO’s.

De wat?! ICO staat voor initial coin offering. Dat is een soort van fundraiser voor de lancering van een nieuwe cryptocurrency. Op die manier kunnen startups in de blockchain-sector makkelijker kapitaal bijeen scharrelen en de strenge wetgeving ter zake omzeilen. “Early backers”, zij die het eerst in het project stapten, zouden dan prioritair worden uitbetaald met de nieuwe currency, en dus de grootste yield opstrijken.

Met andere woorden: het heeft veel wel van een piramidespel.

Dat is ook de mening van de Nederlandse regulator voor de financiële markten, de AFM. Volgens de regulator is de markt voor ICO’s bijzonder gevoelig voor oplichting. Ondanks dat risico blijft het fenomeen bijzonder populair, wat het gevaar alleen maar groter en hardnekkiger te bestrijden valt.

AFM stelt zich voornamelijk vragen bij het gebrek aan transparantie van ICO’s en de eenvoud waarmee ICO’s hun investeerders enorme returns kunnen beloven.

Ter vergelijking: wie momenteel ARCO-gewijs een rendement van 13% belooft, krijgt zo goed als zeker een bezoekje van de regulator, en in het slechtste geval de politie. ICO’s lijken aan die argwaan te ontsnappen.

Nederland is niet het eerste land dat aan de alarmbel trekt. Ook in Canada, de VS en Singapore waarschuwen regulatoren potentiële investeerders. China en Zuid-Korea hebben ICO’s zelfs helemaal verboden.

Ook ESMA, de Europese regulator van financiële producten, roept op tot waakzaamheid.

Benieuwd of dit de voorbode van strictere Europese regels tegen ICO’s zijn.

Foto: Jason Benjamin

Bron: AFM