Amerikaanse grenspolitie gaat blockchain-technologie gebruiken

Een speciaal adviescomité van de Amerikaanse grenspolitie CPB moet onderzoeken in hoeverre blockchain kan worden ingeschakeld in het verbeteren van haar functies. Vooral wat betreft de poreuze zuidgrens met Mexico en de drugs- en mensensmokkelproblematiek die daarmee gepaard gaat is er heel wat ruimte voor verbetering.

Concreet worden er 14 ideeën naar voren geschoven, vooral in het kader van samenwerking tussen de verschillende overheden die met de problematiek van de illegale immigratie te maken hebben. De grens tussen Mexico en de VS is ruim 3200 kilometer lang en is de meest overschreden grens ter wereld, met 350 miljoen legale overschrijdingen per jaar.

Kortom: dat is een enorm karwei om te coördineren dat bijzonder moeilijk te managen is en bijzonder goede samenwerking vereist.

Nu de vermaledijde muur van Trump op zich laat wachten komt elke innovatie welgekomen. Blockchain zou niet alleen kosten moeten besparen, maar ook effectief tot resultaat leiden: meer fiscale inkomsten, en minder illegale immigratie. Dat zouden zaken zijn die de Amerikaanse burgers, niet in het minst de kiezers van Trump, ook tastbare beleidsresultaten schenken. En daar zitten die mensen onderhand, een jaar na de verkiezingen, ongeduldig op te wachten.

Bron: CPB

Foto: Alex Smith