Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Geen ruimtereizen meer, XCOR failliet

Balen voor Unilever en KLM. Zij zijn voor honderdduizenden euro’s het schip in gegaan door het faillissement van Amerikaanse raketbouwer XCOR.

Ook tientallen bekende Nederlanders die een kaartje kochten zijn hun geld kwijt, waaronder Doutzen Kroes en Erica Terpstra.

Faillissement

XCOR-topman Michael Blum maakte het faillissement bekend in een brief aan klanten en investeerders. XCOR verkeerde al langer in geldnood en zocht naar nieuwe investeerders.

Dit nadat het bedrijf in de clinch lag met een van zijn belangrijkste geldschieters. De zoektocht naar een nieuwe investering leverde uiteindelijk niets op.

Enkele honderden mensen, onder wie Nederlanders, hebben voor tussen de 70.000 en 120.000 euro een ticket gekocht.

Hoewel de eerste vlucht twee jaar geleden al plaats had moeten vinden, is het Lynx-raketvliegtuig nooit af gekomen.

Unilever en KLM

Unilever kocht 24 tickets met een totale waarde van ruim twee miljoen euro, die werden ingezet voor prijsvragen.

Vorig jaar stelde Unilever nog tegen DFT dat de prijswinnaars een vergoeding zouden krijgen, mocht het ruimtereisje niet doorgaan. Nu weet het nog geen commentaar te leveren op het nieuws dat XCOR bankroet is.

Luchtvaartmaatschappij KLM kocht een vijftal kaartjes en is daarmee voor zeker een half miljoen het schip ingegaan.

Drie prijswinnaars, de kaartjes werden ook bij hen weggegeven, krijgen als troost twee intercontinentale vliegtickets per persoon, aldus een woordvoerder.

Dat is evengoed een schrale troost want de waarde van die tickets is een fractie van die van de ruimtereis.

SXC

XCOR nam in 2014 het Nederlandse bedrijf SXC over. Bij SXC waren onder andere Nederlanders Michiel Mol en Ben Droste betrokken. Volgens Droste zijn er bijna driehonderd tickets gereserveerd, waarvan ruim de helft geheel of deels is betaald.

De Lynx was voor 80 procent afgebouwd, maar het geld van XCOR is op. Ook vijftien Nederlandse investeerders kunnen nu fluiten naar hun miljoenen, naar verluidt 15 à 20 miljoen euro.

Bronnen: DFT, Bright, Space News

Foto: Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.