Markttoezichthouders waarschuwen voor ICO’s en cryptomunten

De stijgende populariteit van digitale munten en ICO’s zorgt voor verhoogde nieuwsgierigheid bij beleggers en investeerders maar het trekt ook de aandacht van controlerende instanties, zoals bijvoorbeeld de Belgische beurswaakhond FSMA en de Europese toezichthouder ESMA. Zij waarschuwen namelijk voor de risico’s die gepaard gaan met investeringen in initial coin offerings (ICO’s).

De bitcoin doet heel wat particuliere en professionele beleggers de overstap maken naar de cryptowereld, niet verwonderlijk als je ziet hoeveel je had kunnen verdienen als je vanaf het begin had geïnvesteerd in de bitcoin. Daarom wordt er tegenwoordig veel aandacht besteed aan ICO’s, oftwel initial coin offerings.

Dit kan je vergelijken met IPO’s op de aandelenmarkten, bedrijven die met hun gloednieuwe aandelen de beurs op gaan. ICO’s werken ongeveer op dezelfde manier, alleen kan je hier investeren in een nieuwe digitale munt tegen een bepaalde prijs alvorens ze verhandelbaar is op de exchanges.

Veelal kan je deze nieuwe munten kopen tegen een vrij lage prijs, voor weinig geld kan je dus veel nieuwe cryptomunten bezitten. Op deze manier hopen beleggers dat, als de munt aan populariteit wint, de prijs eveneens zal exploderen zoals dat toen ook met de bitcoin het geval was en je dus tijdig op de trein zit vooraleer ‘ie vertrekt.

Het zijn net deze ICO’s waar verschillende beurswaakhonden voor waarschuwen omdat er namelijk ontzettend veel nieuwe ICO’s worden opgestart de laatste tijd en dat zonder vastgelegde regels en procedures die onder toezicht vallen van een officiële instantie.

Met andere woorden, niet alle bedrijven die een ICO opstarten zijn betrouwbaar. Beleggers en investeerders kunnen onmogelijk weten of hun geld in goede handen terecht komt en komen later op de blaren te zitten als ze merken dat hun nieuwe munten helemaal niet bestaan en ze dus hun geïnvesteerd bedrag kwijt zijn.

Niet alleen in Europa, maar ook in de V.S.A. en in China buigen toezichthouders zich over deze kwestie. Inspelen op een ICO, zonder voldoende geïnformeerd te zijn, is quasi hetzelfde als een gokspelletje. Slechts in enkele gevallen kan je investering echt veel geld opbrengen, als in de juiste ICO weet te investeren.

Bronnen: Finextra, De Tijd, Telegraaf

Foto: Wikimedia