Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

“Aandelenrally wordt gedreven door winstverwachtingen”

De werking op de aandelenmarkten is geen exacte wetenschap en niemand kan precies zeggen wat de oorzaak is achter een bepaalde beweging op de beurzen. Dat geldt ook voor de huidige aandelenrally, wat de koersen precies drijft is niet 100 procent vast te pinnen maar volgens Nick Colas, mede-oprichter van marktonderzoeksbureau DataTrek, heeft het allemaal te maken met de hoge winstverwachtingen van bedrijven.

Je zou denken dat het allemaal te maken heeft met de huidige positieve gerapporteerde bedrijfswinsten en het globale herstel van de wereldeconomie, en dat is waarschijnlijk voor een groot deel correct, maar Nick Colas ziet het anders en baseert zich niet op wat is maar op wat beleggers, investeerders en analisten verwachten in de nabije toekomst.

De gemiddelde winstgroei is in het derde kwartaal gestegen naar 6 procent, een cijfer dat de verwachtingen van de analisten overtreft. Beleggers spelen hier op in en verwachten dat bedrijven volgend jaar gemiddeld 11 procent meer winst zullen draaien, daarom worden aandelen op de S&P 500-index tegenwoordig tegen 18 keer de winst verhandeld. Beleggers willen het toekomstig rendement niet mislopen en blijven massaal aandelen inslaan.

Colas benadrukt dat hij niet veel vertrouwen heeft in de verwachtingen van de analisten. Deze keer werden ze overtroffen, maar naar zijn mening hebben analisten vaak de neiging om te optimistisch te zijn in hun voorspellingen.

Een koers-winstverhouding van 18 is aan de hoge kant zeker als analisten hun verwachtingen te hoog hebben ingeschat. Maar Colas stelt zich de vraag wat het geeft mochten de analistenverwachtingen deze keer te laag zijn. Als oefening neemt hij de 20 grootste bedrijven van de S&P 500 en bekijkt zowel de worst- als best-case scenario’s.

Indien alle bedrijven meer winst draaien dan verwacht, en dus analisten te laag hebben ingeschat, dan spreekt het voor zich dat beleggers hun vertrouwen versterkt wordt in de aandelenmarkten. Maar zelfs in het slechtste geval ziet het plaatje er helemaal niet zo slecht uit, aandelen zullen dan nog altijd verhandeld worden tegen een koers-winstverhouding van 20.

Als bedrijven effectief minder winst zullen draaien, dan betekent dit dat de wereldeconomie aan het vertragen is en dat centrale banken opnieuw aanpassingen zullen doorvoeren in hun beleid. Een correctie is dan niet uitgesloten maar in dat geval is de koers-winstverhouding van 20 aantrekkelijk voor beleggers en investeerders, de dip biedt dan uitstekende koopkansen.

Bronnen: Beursduivel, Marketwatch

Foto: OTA Photos – Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.