Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

DNB gaat met Tiber banken digitaal aanvallen

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat samenwerken met hackers.

Teams onder leiding van de DNB gaan zelf geheime testaanvallen uitvoeren op banken, beursexploitanten en clearinghuizen.

Het project kent de naam ‘Tiber’, Threat Intelligence Based Ethical Red-teaming, en wordt uitgevoerd door een speciaal team.

De toezichthouder publiceert vandaag het protocol met de spelregels van Tiber, een handleiding waarmee banken de tests kunnen organiseren.

Teams

Een rood team bestaat uit hackers van cybersecuritybedrijven.

Zij voeren een aanval uit die lijkt op een concrete dreiging. Volgens de DNB krijgen de hackers de volledige creatieve vrijheid.

Er is dan ook nog een wit team, bestaande uit een klein groepje medewerkers van de financiële instelling die van de aanval op de hoogte zijn.

De rest van de medewerkers vormt het blauwe team. Het is de bedoeling dat zij uiteindelijk de aanvallen opmerken en bestrijden, zonder dat zij weet hebben van de opzet.

Nieuwe fase

Sinds 2016 zit Tiber in een pilotfase.

Wat de resultaten zijn en hoe het op het moment staat met de digitale veiligheid van de Nederlandse financiële infrastructuur kan DNB niet zeggen omdat dit gevoelige informatie is.

Nieuw is dat DNB de handleiding publiceert waarmee financiële instellingen zelf de hacks kunnen organiseren.

Volgens het FD zal Tiber bekende mogelijke scenario’s nabootsen van bijvoorbeeld de AIVD. Een nepaanval zal zes tot negen maanden duren.

Hacks

Tiber is geïnspireerd op een vergelijkbaar initiatief van de Bank of England: Cbest.

De Europese Centrale Bank heeft Tiber ook opgepakt zodat het in Europa breed kan worden uitgerold.

Banken kampen regelmatig met cyberaanvallen en storingen.

Vorig jaar raakte het transactiesysteem SWIFT in opspraak nadat hackers erin waren geslaagd om 81 miljoen dollar buit te maken van de centrale bank van Bangladesh.

In 2015 werd bekend dat hackers sinds 2013 voor zeker 263 miljoen euro hadden gestolen van meer dan honderd banken in meer dan dertig landen. Daar zaten overigens geen Nederlandse banken bij.

Bronnen: FD, NRC

Foto: Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.