Alibaba’s Singles Day groter dan Black Friday en Cyber Monday samen

Tijdens de Chinese koopjesdag Singles Day heeft Alibaba zijn eigen verkooprecord verpulvert.

In de loop der jaren is Singles Day uitgegroeid tot de belangrijkste shoppingdag van het jaar in China, vergelijkbaar met Black Friday in Amerika.

Singles Day wordt vooral getrokken door Alibaba, dat al jaren succesvol inspeelt op de feestdag met speciale kortingen.

Groter dan Black Friday en Cyber Monday gezamenlijk

In de jaren negentig werd het evenement in het leven geroepen door vier jonge, vrijgezelle Chinese meiden (4 x 1) als antwoord op Valentijnsdag.

Alibaba pikte het op, en transformeerde het in korte tijd tot het grootste koopjesfestival ter wereld.

In 2016 bracht Singles Day Alibaba zo’n 18 miljard dollar op maar dit jaar was dat maar liefst 25,4 miljard. Een stijging van liefst 39 procent.

In vergelijking: Amerikaanse retailers kenden vorig jaar tussen Thanksgiving en Cyber Monday een omzet van 12,8 miljard dollar. De dag na Thanksgiving is Black Friday.

Met andere woorden: Alibaba kent een dubbel zo grote omzet op Singels Day dan alle Amerikaanse retailers op bovengenoemde feestdagen gezamenlijk.

Records

Al binnen 13 uur na de start van China’s grootste online koopjes-event ‘Singles Day’ brak Alibaba het eigen verkooprecord.

De sale begon om middernacht en binnen twee minuten stond de teller al op 1 miljard. Na twee uur kende het een omzet van 12 miljard dollar.

Daarbij werd negentig procent van de omzet gegenereerd via smartphones. Vorig jaar was dat nog 82 procent en een jaar daarvoor 69 procent.

Alibaba mag dan de drijvende kracht heten achter Singles Day maar ook concurrent JD.com zat niet stil.

De webshop, deels eigendom van Walmart, boekte 19,1 miljard dollar omzet, 50 procent meer dan vorig jaar.

Bol.com

Ook webwinkel bol.com deed zaterdag voor het eerst mee aan Singles Day. Volgens het bedrijf oversteeg de omzet de eigen verwachtingen.

Precieze cijfers ontbreken vooralsnog maar bol.com heeft op zijn eerste Singles Day naar eigen zeggen zijn drukste zaterdag van dit jaar beleefd.

Toch blijkt Black Friday bij bol.com vooralsnog populairder dan Singles Day.

Bronnen: Business Insider, Marketing Week, Nu.nl, Fortune

Foto: Flickr