Rusland en China gaan samenwerken in goudmijnsector

De goudmijnsector gaat naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe geldinjectie krijgen dankzij Rusland en China. Er wordt achter de schermen gewerkt aan een gezamenlijk mijnbouwfonds tussen het Russische Far East Development Fund en de China National Gold Group. De bedoeling is om nieuwe mijnen op te starten in Rusland, voornamelijk om goud te winnen maar eveneens anderen edelmetalen zoals zilver, platina en koper.

Far East Development Fund is een Russisch staatsbedrijf dat bezig is met de economische en sociale ontwikkelingen in het oostelijke district van Rusland, het stuk dat aan buurland China grenst. Om de economische groei van de regio te stimuleren en ondersteunen, zijn er gesprekken opgestart met het Chinese National Gold Group om een samenwerking op te starten in de Russische mijnbouwsector.

Het gaat hier over een joint-venture van behoorlijke omvang, namelijk 1 miljard dollar. Het geld zal aangewend worden om de mijnbouwactiviteiten in Rusland uit te breiden door de opstart van nieuwe goudmijnen. Er zal voornamelijk gefocust worden op de winning van goud, er zullen ook andere mijnen opgestart worden voor de winning van andere edelmetalen.

Beide partijen zullen 100 miljoen dollar investeren in het project terwijl het restend bedrag van private investeerders zal komen. Het plan is om te starten met een startkapitaal van 500 miljoen dollar en de eerste investering al te doen ergens in het laatste kwartaal van 2018.

Rusland en China zijn al een tijdje bezig met een samenwerking in de goudmijnsector, de gedeelde kennis en financiële capaciteiten maken het mogelijk om toegang te krijgen tot moeilijk bereikbare goudvoorraden. Volgens Alexey Chekunkov, CEO van het Russische investeringsfonds, zal er een aantrekkelijk platform op poten worden gesteld waar investeerders aan kunnen deelnemen.

Beide landen behoren tot de top 3 van goudproducenten, zowel Rusland als China focussen zich vooral op hun binnenlandse vraag maar sinds vorig jaar is Rusland zich meer gaan toespitsen op de export naar andere landen waar de vraag naar goud hoog is.

Bronnen: Bloomberg, Marketupdate

Foto: MaxPixel