Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Gaat Noorwegen $35 miljard aan olie- en gasaandelen verkopen?

Investeren in de oliesector is een heel pak moeilijker geworden. Waar deze aandelen vroeger enkel leken te stijgen, is sinds 2014 de situatie helemaal veranderd. En het lijkt niet eenvoudiger te worden. Het Noors staatsfonds wil namelijk al zijn olie- en gasaandelen verkopen!

We hebben het hier niet zomaar over een kleine verkoper. Het fonds beheert een vermogen van meer dan 1 BILJOEN dollar. Z’n aandelenportfolio vertegenwoordigd 1,5% van alle beursgenoteerde aandelen wereldwijd!

Als zij hun olie- en gasaandelen verkopen spreken we over een $35 miljard dat vrijkomt.

Het bedrijf dat het sterkst getroffen zou worden is Royal Dutch Shell, waar het fonds $5,4 miljard in heeft belegd. Gevolgd door Exxon Mobil, waarin het $3 miljard heeft geparkeerd. In Chevron, BP en Total werd zou telkens voor $2 miljard aan aandelen verkocht worden.

Gelukkig voor beleggers in deze bedrijven is het nog niet zo ver. De overheid moet het voorstel nog goedkeuren en dat zou minstens nog tot eind 2018 duren… als het al goedgekeurd wordt.

Het staatsfonds heeft wel echter uitstekende argumenten om tot een verkoop over te gaan. Een diversificatie is aan de orde, want Noorwegen is een grote olieproducent.

20% van het BBP komt van de energiesector en buiten de aandelen die het staatsfonds bezit heeft de overheid ook een rechtstreeks meerderheidsaandeel in Statoil en eigendomsrechten van olie- en gasvelden.

Als de fossiele energiesector getroffen wordt door een crisis dan lijdt Noorwegen daar dubbel onder.

Door de lagere olieprijs zag het land vorig jaar zich voor het eerst in de geschiedenis genoodzaakt geld te onttrekken aan zijn overheidsfonds om gaten in de begroting te dichten.

Bovendien probeert het fonds ook steeds meer te investeren in ‘ethische’ ondernemingen. Eerder verkocht het ook al posities in tabaksaandelen, steenkool en wapenfabrikanten.

Alles wat gelinkt kan worden aan klimaatverandering loopt het gevaar geschrapt te worden van het lijstje van ‘ethische’ beleggingen.

Maar totdat de beslissing effectief genomen wordt kan het zijn dat het fonds nog energie-aandelen bijkoopt!

Zoals iedereen lijdt ook dit overheidsfonds onder de absurd lage rentes. Daarom kreeg het de toelating om tot 70% van zijn middelen te beleggen in aandelen. Dat moet het rendement helpen opkrikken.

Een deel van dat geld kan in grote oliebedrijven gestopt worden. Als je 1 biljoen dollar beheert heb je immers veel minder keuze dan kleine beleggers en oliegiganten behoren nog steeds tot de grootse bedrijven ter wereld.

Vraag is dus ook waar het Noorse overheidsfonds zijn geld aan het werk zou zetten als het zijn goesting krijgt. Wie daar een antwoord op kan geven kan veel geld verdienen!

Bron: Bloomberg
Foto: Publiek domein

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.