Het geheim achter de Russische goudkoopwoede

Volgens de cijfers van de World Gold Council (WGC) is Rusland nu de grootste opkoper van goud ter wereld. De Russische overheid zou dit doen als leverage tegenover de aanhoudende economische sancties en monetaire gevolgen daarvan.

In het derde kwartaal van 2017 kocht de Russische Centrale Bank maar liefst 63 ton goud op, 34.6 ton alleen al in september. Dat is de grootste toename sinds oktober 2016. Daarmee stond de teller op het einde van Q3 op 1778.9 ton goud. In totaal wil Rusland dit graag afkloppen op 200 ton in 2017.

In termen van totale goudreserves neemt Rusland nu de zesde plaats in, na de VS, Duitsland, Italië, Frankrijk en China. De vijfde plaats komt in zicht: rond het einde van Q1 van 2018 zou Rusland China van de vijfde plaats kunnen stoten.

Op die manier kan Rusland zich monetair emanciperen van het juk van de dollar en het risico van haar enorme buitenlandse reserves enigszins hedgen. Zeker nu de Amerikaanse schatkistcertificaten weer in trek raken bij investeerders. Die populariteit willen de Russen ondermijnen – of op z’n minst afkoelen – door hun Amerikaanse treasury bonds te verkopen voor goud.

Bron: Kommersant

Foto: James Mathews