Duitsland in politieke impasse

Hoe moet het nu verder met Duitsland en Europa na het afspringen van de regeringsonderhandelingen? En welke invloed heeft dit op de beurs?

Angela Merkel slaagde er niet in een coalitie te vormen tussen haar partij CDU (in kartel met CSU) en de kleinere liberale en groene partijen. De drie leken na de verkiezingen tot elkaar veroordeeld aangezien de socialisten van SPD een oppositiekuur verkozen. Er heerst echter grote onenigheid. Onder meer migratiebeleid lijkt een aanzienlijk struikelblok.

Het waren de liberalen van FDP die de stekker uit de gesprekken trokken. De voorzitter van de partij zei het volgende tijdens een persconferentie:

Veel van de besproken maatregelen vinden we zelfs schadelijk. We zullen onze kiezers niet in de steek laten door een beleid mee te ondersteunen waarvan we in wezen niet overtuigd zijn. Het is beter niet te regeren dan slecht te regeren.

Wat nu?

Politiek Duitsland zit momenteel in een impasse. Er zijn verschillende mogelijkheden. Men kan opteren voor een minderheidsregering of ook nog een nieuwe coalitie smeden tussen de socialisten en CDU-CSU, maar dit lijkt zeer onwaarschijnlijk. Een hervatting van de gesprekken tussen de christendemocraten, liberalen en groenen na enige tijd van bezinning is een andere mogelijkheid. Ten slotte gaan er stemmen op voor nieuwe verkiezingen. De SPD is hier voorstander van.

Gevolgen voor Europa?

Ook voor de Europese Unie zijn er nefaste gevolgen. Duitsland is de belangrijkste speler in de Unie en als zij geen stabiel en sterk beleid hebben heeft dit belangrijke repercussies.

Nederlands minister van buitenlandse zaken Zijlsta:

Als ze geen regering hebben en bijgevolg geen mandaat wordt het lastig om moeilijke beslissingen te nemen.

Financiële markten?

De beurzen trekken zich voorlopig weinig aan van de politieke problemen in de grootste economie van Europa. De Duitse hoofdindex DAX ging maandag een halve procent hoger en vandaag op moment van schrijven zelfs een procent.

Robert Halver, hoofdanalist kapitaalmarkten Baader Bank:

De beurzen zijn cool, ook de wisselmarkten, omdat ze goed genoeg weten dat we vroeg of laat een regering hebben. De bepalende ingrediënten voor de beurzen zijn de monetaire politiek en de wereldeconomie en daarmee gaat het vrij goed. Niemand moet bang zijn.

De euro gaf wel wat terrein prijs tegenover de dollar.

Bronnen: NOS, Kanaal Z

Foto: Reuters