Grootste investeringsfonds ter wereld heeft geen trek meer in olie en gas

Opmerkelijk bericht: het grootste investeringsfonds ter wereld, het Noorse Sovereign Wealth Fund (SWF), heeft besloten om haar investeringen in de oliesector gestaag af te bouwen naar het absolute nulpunt.

Dat doet het niet alleen uit groene overwegingen.

Het grote geld zit al een paar jaar niet meer in olie en het is weinig waarschijnlijk dat de olieprijzen nog drastisch zullen stijgen in de nabije en minder nabije toekomst. Of er zou een wereldoorlog moeten uitbreken, en (((wie))) zit daar nu op te wachten?

SWF heeft ongeveer 35 miljard USD aan aandelen in de gas- en olie-industrie. Die investeringen zullen geleidelijk maar zeker worden geheroriënteerd richting hernieuwbare en duurzame energiewinning.

Voorlopig zijn maar weinig (tot geen) groene projecten rendabel zonder riante subsidies van de overheid. Benieuwd of massale investeringen dat tij kunnen keren, en de druk op de belastingbetaler kunnen verminderen.

Door de lage olieprijzen vallen de inkomsten van SWF tegen. Het is dus ook gewoon een rationele beslissing om investeringen te herbestemmen.

Foto: Hakon07