Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Hoe Indië geruisloos haar greep op de wereldoliemarkt versterkt

Het Indische staatsoliebedrijf ONGC heeft zijn zinnen gezet op Afrika: het heeft zich zonet ingekocht in  Namibische offshore olievelden, via haar Russische dochter Vankorneft. Ook Russische oliereus Rosneft heeft zich in het project ingekocht.

ONGC is actief op zoek naar hoogwaardige prospectie- en productie-activa. Het project in Namibië voldoet aan die eisen. Namibië is een relatief stabiel Afrikaans land die kwaliteitsvolle olie produceert, correct betaalt, en in tegenstelling tot Zuid-Afrika zeer weinig sociale onrusten met werknemers of ngo’s kent.

De investeringen kaderen ook in de stijgende energie-behoeften van India: het land produceert enorm veel olie en gas, maar verbruikt meer dan het ontgint. Veel meer. In plaats van afhankelijk te worden van buitenlandse leveranciers (denk aan het Derde Energiepakket in de EU) wil India proactief te werk gaan door zich in te kopen in de projecten van haar belangrijkste leveranciers.

ONGC heeft nu 39 projecten in 18 landen en produceert ongeveer 285.000 vaten olie en gas-equivalenten per dag. Het bedrijf is vooral werkzaam in Zuid-Amerika, Zuid-Oost-Azië en Rusland (o.a. in Sakhalin-1). Ook in Libië, Nigeria, Sudan en Mozambique participeert ONGC in belangrijke olie-ontginningsprojecten. Daar komt nu ok Namibië bij.

Op deze manier profileert ONGC zich niet alleen als belangrijke internationale speler op de oliemarkt, maar ook als belangrijke investeerder in sub-Sahara Afrika. De vraag stelt zichzelf: waar blijft Europa?

Bron: Mozambique Mining Post

Foto: Public.Resource.Org

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.