Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

DNB waarschuwt voor zombiebedrijven en bubbels maar vreest niet

Zombiebedrijven zijn een bedreiging voor het bedrijfsleven en onze banken.

Dat stelde centrale bankpresident Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vorige week nogmaals in de Wall Street Journal.

Zombiebedrijven

Zombiebedrijven zijn bedrijven die al jaren kunstmatig in leven worden gehouden door banken en investeerders.

Volgens de officieuze definitie gaat het om bedrijven die langer dan tien jaar bestaan, en waar de rentelasten hoger zijn dan het bedrijfsresultaat voor rente en belastingen.

In Duitsland, Italië en Frankrijk is gemiddeld een op de tien bedrijven een zombiebedrijf.

Het bestaan daarvan weerhoudt de Europese Centrale Bank (ECB) haar stimulusbeleid snel terug te schroeven.

En het is juist dat beleid dat er voor zorgt dat bubbels gecreëerd worden.

Knot vreest de misallocatie van kapitaal waardoor zombiebedrijven in leven worden gehouden en kapitaal niet daar terechtkomt waar het de economie het meest ten goede zou komen.

Spotgoedkoop geld went snel en verdoezelt problemen. Het creëert zombie-overheden, zombie-banken en zombie-bedrijven.

Veel van die miljarden hebben valse lucht geblazen in vastgoedprijzen- en aandelenkoersen.

Bubbels

Toch is er volgens de DNB geen vuiltje aan de lucht.

DNB stelt dat er aanwijzingen te over zijn dat er bubbels aan het ontstaan zijn, maar ook dat de risico’s, mochten bubbels barsten, nauwelijks bij financiële instellingen liggen.

DNB-bestuurder Jan Sijbrand geeft aan dat het risico van de snel oplopende aandelenkoersen en de mogelijkheid dat de bubbel barst volledig voor rekening van de belegger is.

Bij de huizenmarkt geeft DNB aan dat ondanks de stijgende prijzen het uitstaande bedrag aan hypotheken afneemt.
Toch lijkt ook daar sprake van bubbelvorming.

Naast de aanwijzingen voor bubbels in de huizenmarkt, het commercieel vastgoed en op de effectenbeurzen zijn ook met schulden gefinancierde overnames een teken aan de wand voor bubbelvorming, aldus Sijbrand.

Bronnen: Wall Street Journal, Finanzen

Foto: Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.