Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Russische groei vertraagd, niet gestopt door economische sancties en lage olieprijzen

Dat de economische sancties tegen Rusland vooral de Europese boeren en ondernemers treft, is geen geheim. Die cijfers kon u de afgelopen weken en maanden bij beurs.com nauwgezet volgen. Maar welke cijfers kan Rusland nu eigenlijk voorleggen?

Het gaat niet geweldig met de Russische economie, dat is een feit. De economie groeit wel weer in 2017 (na 2 jaar vrijwel onafgebroken inkrimping), maar de bomen groeien niet meer tot in de hemel. Van een land met een relatief goedkope munt verwachten we in de regel sterkere groeicijfers.

De groeicijfers voor september 2017 liggen bovendien ver onder de prognoses van de Russische overheid: die voorzag een economische groei van 2.2%, maar moet nu slechts een groei van 1.2% optekenen, bijna de helft!

Ook de Russische Centrale Bank zat er flink naast. Zij temperen sinds jaar en dag de vaak onrealistische groeicijfers van de regering, maar zitten er dit keer ook flink naast. Zij voorspelden een economische groei van 1.8 %.

Ook Reuters voorspelde een economische groei van 1.9%.

Het nieuws slaat een beetje in als een bom en is voor (bijna) iedereen een verrassing. Het mag een wonder heten dat Rusland de economische sancties en de implosie van de roebel door de lage olieprijzen relatief goed doorstaat. Maar de nadruk ligt hoe langer hoe meer op het woordje relatief.

Aan de basis van de slechte groeicijfers ligt de implosie van de Russische inkomens. Voor het vierde jaar op rij zijn de netto-inkomsten van de Russische gezinnen gedaald, dit jaar met 1.3% ten opzichte van 2016.

Foto: Дмитрий Проценко

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.