Explodeert koers Bitcoin na doorbreken 10000 USD?

De Bitcoin is tegenwoordig niet meer weg te slaan uit het nieuws, niet enkel op gespecialiseerde media maar tevens in het reguliere nieuws. De berichten zijn echter bijzonder tegenstrijdig waarbij het dan ook moeilijk is om deze cryptomunt eerder te zien als een enorme zeepbel dan eerder als een revolutie met een enorme groeipotentieel.

Momenteel flirt de Bitcoin met de grens van de 10000 USD, dit afhankelijk van het gebruikte handelsplatform. Waar deze psychologische grens in Azië reeds doorbroken werd is dit nog niet het geval voor alle handelsplatformen. De kans dat deze stijging zich verder doorzet is behoorlijk groot waardoor men binnen enkele jaren zelfs een koers van 50000 USD durft te voorspellen.

Niet enkel critici maar tal van economen waarschuwen dan ook voor een nooit geziene bubbel waarbij enkel de tulpenmanie in Nederland als een gelijkenis kan beschouwd worden. Ook toen werden waanzinnige prijzen betaald ondanks de vrees dat de markt elke dag kon instorten.

De kans dat de prijs voor 1 Bitcoin plots in elkaar klapt is niet ondenkbaar. Deze cryptomunt is reeds gekend voor zeer grote prijsschommelingen waarbij een halvering in waarde geen uitzondering meer is. Waar dit de afgelopen jaren voornamelijk een munt was voor risicovolle speculanten en early adopters wordt deze nu geleidelijk mainstream.

Het risico hierbij is dat de eerder conservatieve belegger zich zal wagen zonder de werkelijke risico’s te kennen. Zelfs enthousiaste speculanten gaan er van uit dat de volaliteit nog diverse jaren zal aanhouden. Helaas eindigen dergelijke kansen steeds op een slechte manier voor de brave huisvader welke te laat instapt, te laat vertrekt en geen financiële middelen vrij heeft om zich te wagen aan dergelijke speculatieve producten.

Het toetreden van grote beleggingsfondsen in cryptomunten is niet vanzelfsprekend goed nieuws. Hierdoor vloeit er hoogstwaarschijnlijk een bijkomende hoeveelheid financiële middelen in het systeem maar tevens kan dit alles zich keren tegen Bitcoin waarbij er op grote schaal wordt short gegaan. Dergelijke risico’s mogen dan ook niet vergeten worden bij het speculeren op een verdere koersstijging de komende maanden en jaren.

Zelfs al is dit alles een zeer speculatief product, toch is het aan te raden een minieme hoeveelheid op te nemen in het beleggersprofiel. Door het risico te beperken kan er toch een graantje mee gepikt worden ondanks een eerder conservatieve houding ten opzichte van de opkomst van cryptomunten.

Bronnen:

http://www.cnbc.com