Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Ierse grenskwestie bijzonder moeilijke struikelblok bij Brexitonderhandelingen

De Brexitonderhandelingen zitten reeds een tijdje in het slop waardoor een zogenaamde harde Brexit steeds meer tot de mogelijkheden dreigt te behoren. Niet enkel is er geen overeenstemming over de nog openstaande betalingen maar ook de grenskwestie met Noord-Ierland is een groot struikelblok.

Sinds de laatste Britse verkiezingen is de positie van premier Theresa May sterk verzwakt in de onderhandelingen met de Europese Unie. Waar eerst gedacht werd dat de Europese Unie aan het kortste eind zou treken is het resultaat net het omgekeerde geworden. De Europese Unie stelt zich hard en als één blok op ten opzichte van het Verenigd Koninkrijk wat de zaken er niet makkelijker op maakt.

De Ierse commissaris binnen de Europese Unie is bereid zijn veto te gebruiken indien de grenskwestie tussen het Verenigde Koninkrijk en Ierland niet op een goede manier kan opgelost worden. Een mogelijk voorstel hierbij zou zijn om Noord-Ierland binnen de Europese economische zone te behouden om geen grensproblemen te veroorzaken.

Indien er geen oplossing gevonden zal worden, zou dit betekenen dat de grens tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk een Europese buitengrens zou vormen met bijhorende formaliteiten, grenscontroles en beperkingen. Net het wegvallen van deze grens en goede afspraken hebben er voor gezorgd dat de problemen in Noord-Ierland konden weggewerkt worden.

Naast de grensproblemen met Ierland zijn ook het uitblijven van afspraken omtrent de economische scheiding met de Europese Unie een belangrijke struikelblok. Het Verenigd Koninkrijk wil weliswaar tientallen miljarden Euro’s betalen maar dit dekt allesbehalve de werkelijke kostprijs. Ook harde garanties omtrent de rechten van Europese burgers blijven de gemoederen ophitsen.

Zonder afspreken aangaande bovenstaande aspecten is het ondenkbaar dat een eventueel handelsakkoord kan afgesproken worden. Het uitblijven hiervan zal er dan ook voor zorgen dat het Verenigde Koninkrijk de toegang tot de Europese eenheidsmarkt verliest en daarbovenop terug zal vallen op de WTO-afspraken. Dit zal volgens voorzichtige schattingen resulteren in een jobverlies van meer dan 100000 personen in het Verenigd Koninkrijk alleen.

Andere zaken welke nu reeds zichtbaar zijn, is het duurder worden van importgoederen door de gedaalde munt ten opzichte van de Euro en de Amerikaanse Dollar. Een harde Brexit kan de Britse Pond nog verder doen dalen wat de gewone burger voor de pijnlijke realiteit plaatst. Politieke problemen hebben er ondertussen voor gezorgd dat de verhoudingen binnen de Britse overheid volledig vast zitten waardoor een compromis des te moeilijker af te sluiten is de komende maanden. Net hetgeen tegenstanders van de Brexit reeds in het begin probeerden duidelijk te maken.

Bronnen:

http://www.cnbc.com

 

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.