Olieprijs stijgt slechts licht ondanks mogelijke oorlog tussen Iran en Saoedi-Arabië

Het zwarte goud, namelijk olie is de afgelopen maanden opnieuw een opwaartse trend bezig. Toch is de kans klein dat de hoge prijzen uit het verleden opnieuw bereikt zullen worden, dit ondanks de stijgende spanningen tussen twee grootmachten in de regio, namelijk Iran en Saoedi-Arabië.

Het Midden-Oosten is reeds decennia een conflictrijk gebied. Dit enerzijds door de aanwezigheid van olie wat één van de belangrijkste grondstoffen is voor de wereldeconomie. Anderzijds zijn de historische spanningen tussen de Perzen, de Arabieren en de Turkmenen nog lang niet bekoeld. Ook de spanningen tussen de moslims onderling (sjiieten en soennieten) zorgen voor een bijkomend probleem.

Aangezien sommige regio’s door diverse landen worden opgeëist is de kans klein dat het ooit tot een echte vrede zal komen. Daarnaast zijn de verhoudingen tussen de grootmachten niet in evenwicht waarbij Iran zijn historische rol steeds meer terug opneemt. Tot op heden zorgen de grote Amerikaanse belangen in de regio ervoor dat Saoedi-Arabië bevoordeelt wordt ten opzichte van Iran. Dit alles is echter op een keerpunt geraakt waardoor Iran terug ten volle zijn rol kan heroveren wat rechtstreeks zorgt voor conflicten met Saoedi-Arabië.

Net dit laatste zorgt de afgelopen weken dan ook steeds meer voor de vrees dat er een oorlog kan uitbreken tussen deze twee grootmachten. De economische gevolgen hiervan zijn echter minder groot dan een decennium geleden door het dalende belang van de export van olie uit het Midden-Oosten op wereldschaal.

Enkele jaren geleden doorbraken de Verenigde Staten het monopolie van de OPEC en zorgde het land voor een ware revolutie op de internationale markten. De prijzen kelderden en door nieuwe technologische innovaties is de kostprijs van schalieolie steeds concurrentieler waardoor een lage prijs gehandhaafd kan worden. Net het doorbreken van dit monopolie zorgt er dan ook voor dat de olieprijzen ondanks de stijgende oorlogsdreiging geen zware opwaartse beweging laten optekenen.

Ironie ten top kunnen de stijgende olieprijzen er zelfs voor zorgen dat er meer olie op de markt komt door het economisch rendabel worden van moeilijk te ontginnen voorraden. Een stijging gedurende een langere periode zal er zelfs voor zorgen dat er meer investeringen vloeien naar hernieuwbare energiebronnen wat dit op langere termijn de doodsteek zou betekenen voor het economisch model in de Arabische landen.

Het grote belang van de olie-export is gekend in de regio en is onder meer de inzet van politieke discussies. Zo wil Saoedi-Arabië de komende 10 jaar de economie hervormen om dit belang af te bouwen. Andere landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten zijn reeds minder afhankelijk geworden wat hun economie ten goede komt. Zonder hoge olie-inkomsten is het echter bijzonder moeilijk om dit alles te verwezenlijken de komende jaren. Een conflict tussen beide grootmachten kan er dan ook enkel voor zorgen dat de gehele regio aan belang verliest, een gegeven waar het Westen niet rouwig om is.

Bronnen:

http://www.cnbc.com