Met zoekopdracht bitcoin komt Nigeria al tijden als eerste uit de bus

Wanneer gekeken wordt naar Google Searches staat Nigeria al tijden op nummer 1 van landen waar bitcoin het meest gegoogled wordt.

Waarom juist Nigeria?

Nigeria is een land met veel natuurlijke hulpbronnen maar toch is er grote armoede. Een groot probleem is het zwakke bestuur en de corruptie.

Hierdoor komen de randvoorwaarden voor economische groei niet goed van de grond. Ook de onlusten onder de bevolking vormen een risico voor de stabiliteit van het bestuur.

De regering heeft tien jaar geleden een hervormingsprogramma opgesteld en de economie groeit maar de opbrengsten daarvan komen niet voldoende ten goede aan de bevolking.

Nigeria heeft plannen om haar problemen aan te pakken maar heeft moeite met de implementatie hiervan.

Het zou zo maar eens kunnen zijn dat haar populatie het heft in eigen hand neemt middels bitcoin.

Koningin Máxima

Nederlandse koningin Máxima ontmoette begin deze maand de invloedrijke emir van Kano, Muhammadu Sanusi II.

Dit tijdens een conferentie over de rol van de Nigeriaanse regering bij het beter toegankelijk maken van financiële diensten.

Sanusi is de religieus en traditioneel leider uit het noorden van Nigeria en eerder was Sanusi gouverneur van de Centrale Bank van Nigeria.

Koningin Máxima bracht in haar functie als VN-pleitbezorger tijdens de bijeenkomst de boodschap dat Nigeria fors moet inzetten op mobiel bankieren.

Een veel groter deel van de bevolking zou daarmee toegang krijgen tot essentiële financiële diensten.

Met mobiel bankieren kan in één klap enorme vooruitgang worden geboekt, aldus de koningin.

Wisselkoers

Bijna 90 miljoen Nigerianen – de helft van de bevolking – hebben een mobiele telefoon terwijl slechts 27 miljoen van hen toegang hebben tot een officiële bank of financiële dienst.

Wellicht zijn officiële financiële diensten aangeboden door derde partijen helemaal niet nodig wanneer bitcoin gebruikt wordt.

Gekeken naar de centraal uitgegeven Nigeriaanse munt, de niara, zien we dat die behoorlijk onderhevig is aan inflatie.

In minder dan anderhalf jaar tijd werd haar wisselkoers tweemaal bijgesteld waardoor Nigerianen 80 procent van hun koopkracht verloren, afgezet tegen de Amerikaanse dollar.

Vergelijk dat eens met de koopkracht van bitcoin. Die steeg in diezelfde periode ten opzichte van de sterke dollar meer dan 1800 procent.

Daarmee wordt gelijk duidelijk wat de werkelijk disruptieve waarde kan zijn van bitcoin.

Bronnen: World Bank, EO, XE

Foto: Flickr