Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Nobelprijswinnaar spreekt zichzelf tegen

Befaamd econoom Joseph Stiglitz vindt dat de bitcoin verboden moet worden. Surprise, surprise: het is een bubbel.

Geen maatschappelijk nut

Volgens Stiglitz, die in 2001 de Nobelprijs voor de Economie won, dankt de digitale munt zijn populariteit uitsluitend aan zijn mogelijkheden voor witwassers vanwege het gebrek aan toezicht.

Het dient geen enkel maatschappelijk nut“, zo legde hij uit.

Hij sprak zichzelf daarbij lichtelijk tegen, al is het de vraag of hij dat zelf door had.

Een ogenblik voor die opmerking gaf hij namelijk precies aan wat het maatschappelijke nut zou kunnen zijn.

Namelijk dat het derde partijen zoals overheden en banken, die het monopolie op geldcreatie hebben, niet meer nodig heeft.

Cashless society

Daarmee lijkt de befaamd econoom zichzelf behoorlijk tegen te spreken. Een vreemde gewaarwording.

Eerder pleitte Stiglitz al voor een afschaffing van gewoon geld ten faveure van digitaal geld, omdat digitale geldstromen makkelijker te volgen zijn.

Nu deed hij hetzelfde. Het zou helpen om corruptie en belastingontwijking tegen te gaan.

Maar het zijn twee kanten van dezelfde munt.

Bitcoin werd gecreëerd om de macht en privacy weer in handen van de maatschappij en ieder individu te leggen, niet in handen van gecentraliseerde instanties.

De vraag is natuurlijk of bepaalde instanties het beter voor hebben met de maatschappij dan de maatschappij zelf kan – of individuen zelf kunnen – bepalen.

Dat zou de eigenlijke discussie moeten zijn, in plaats van dat we het over bubbels hebben.

En diezelfde vraag mag dan ook best gesteld worden aan al die mensen in minder gestelde landen. Bijvoorbeeld een Venezuela, Nigeria of Zimbabwe, waar de bevolking weinig van haar regering op aan kan.

Storing exchanges

Hoewel iedereen spreekt over een bubbel, waar in verhouding met vergelijkbare gevallen ook sprake van is, is er bij de werkelijke waarde van bitcoin geen limiet.

De code is namelijk nooit gekraakt, wat de virtuele munt zijn bestaansrecht en waarde geeft.

Bitcoin ging gisteren toch hard onderuit na juist een enorme stijging te hebben gezien. Handelsplatforms konden ogenschijnlijk de toestroom van bezoek niet meer aan.

De waarde van de bitcoin zit al maanden explosief in de lift en dinsdag werd de mijlpaal van 10.000 dollar voor het eerst bereikt. Woensdag was dat al 11.000 dollar.

Toen onder andere de exchanges Coinbase en Gemini crashten, nadat de hoogste pieken werden bereikt, zorgde dat voor onrust.

Precieze redenen van die storingen zijn nog onbekend, hoewel een soort (onbedoelde?) DDOS aanvallen, in de vorm van hoge gebruikersaantallen, als voorlopige reden wordt gegeven.

Bronnen: Business Insider, Bloomberg

Foto: Flickr

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.