SpaceX, Moon Express en Planetary Resources: de drie nieuwe technologiegiganten

SpaceX en Planetary Resources krijgen er binnenkort een nieuwe concurrent bij in de commerciële ruimtevaart, namelijk Moon Express. Het bedrijft focust zich in eerste instantie op het ontginnen van grondstoffen vanop de maan de komende jaren en het koloniseren van dit hemellichaam op langere termijn. De kans dat de komende decennia de ruimtevaart een nieuwe industriële revolutie zal teweeg brengen is dan ook huizenhoog.

Decennia geleden droomde de mensheid nog van de ruimte en werd dit aanzien als een moeilijk te bereiken gebied. Tegenwoordig wordt er één of meerdere malen per week een lancering succesvol voltooid waardoor dit zelfs geen nieuwsitem meer is.

Een volgende stap welke de komende jaren realiteit zal worden is het ontginnen van grondstoffen in de ruimte. Dit zowel vanop meteorieten als vanop de maan (en andere planeten in de verre toekomst). De reden voor deze grote interesse is de enorme en onuitputtelijke hoeveelheid grondstoffen. Daarboven zijn de aanwezige grondstoffen in deze hemellichamen vaak zeldzaam op aarde waardoor het financieel interessant is deze te ontginnen.

In eerste instantie zal dit gebeuren aan de hand van geavanceerde robotica maar ook kolonisatie van andere hemellichamen zal op middellange termijn mogelijk gemaakt worden. Zo zijn er plannen om op de maan een permanentie basis te bouwen. Dit zowel door private partners als door de ESA. Deze zou een eerste permanente aanwezigheid op een andere hemellichaam zijn waarbij tal van expertise kan opgedaan worden.

Op langere termijn is het de bedoeling dit verder uit te breiden en de ontginning van de maan op grote schaal in de praktijk om te zetten. Verdere stappen zijn logischerwijze het koloniseren en ontginnen van grondstoffen op Mars.

Dit alles klinkt als een utopisch verhaal maar is realistischer dan velen denken. Het ontginnen van grondstoffen in de ruimte is big business en heeft een potentieel groter dan alle bestaande industriële sectoren op aarde. Er is enkel een technologische limiet welke de komende jaren snel zal weggewerkt worden. Milieuwetgeving is er onbekend, het aanbod onbeperkt en de groeikansen ongelimiteerd. Dit in tegenstelling tot de schaarse voorraden op aarde en het steeds duurder worden om eenzelfde eenheid te produceren door de stijgende milieukosten en beperktere hoeveelheid.

In tegenstelling tot de diepzee zal het snel economischer interessanter zijn om grondstoffen te ontginnen in de ruimte. Indien de kans zich voordoet is het dan ook zeker aan te raden te investeren in deze bedrijven. Tal van grote mijnbouwconglomeraten en technologiebedrijven investeren nu reeds miljarden Euro’s om dit mogelijk te maken. De eerste resultaten worden dan ook de komende jaren reeds verwacht waarbij dit een volgende nieuwe industriële revolutie zal inluiden.

Bronnen:

http://www.cnbc.com