Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg en mogelijk meer verliezen door het hefboomeffect.

Dit bericht bevat een trade idee van een derde partij. Je bent zelf verantwoordelijk voor de opvolging van deze trades. Informatie in dit bericht is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Loopt de glorieperiode van de zogenaamde ‘opkomende markten’ op zijn einde?

De Amerikaanse dollar lijkt eindelijk terug wat sterker te worden.

Dat is minder positief voor de opkomende markten. Kapitaal dat eerder in het buitenland zat, vloeit namelijk terug naar het thuisland.

Dit zorgt voor neerwaartse druk op de prijzen van financiële activa.

Veel van deze opkomende markten hebben een (groot) deel van hun schulden in dollars.

Als de dollar stijgt, wordt het moeilijker om aan deze leningen te voldoen.
Je hebt steeds meer van je lokale valuta nodig, om dezelfde hoeveelheid dollars te kunnen kopen.

Als dit de bodem was voor de dollar, dan is dit mogelijk het einde van de sterke prestaties van de opkomende markten, en tijd voor een – al dan niet korte – terugval.

Bekijk onderstaande grafiek van Shell Capital maar eens. Je ziet duidelijk dat er een negatieve correlatie is tussen de twee activaklasse.

Verwacht je dat de dollar de komende tijd sterk zal blijven presteren? Dan zou je een short positie kunnen nemen op de opkomende markten.

Je kan deze trade uitvoeren door de ‘Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF’ te shorten. Deze kan je vinden onder ticker ‘VFEM’ op de London Stock Exchange.

Auteur: Bart Peters, eigenaar Peters Global Macro, heeft geen positie in de hierboven besproken financiële activa en zal ook geen positie innemen tot minimaal 72 uur na publicatie.

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl zijn tevens van toepassing op deze publicatie.