skip to Main Content

Trump haalt alles uit de kast voor Amerikaanse economie

WAT EEN WEEK!

De handesloorlog met China lijkt compleet te ontsporen … de recessievrees lijkt een consensus te bereiken … de ECB die een grote bazooka in stelling brengt … Trump die steeds openlijker aangeeft dat hij een verzwakking van de dollar plant … en Mark Carney die het in Jackson Hole heeft over een complete reset!

Er beweegt opééns vanalles in de financiële wereld en ik denk dat we ons stilaan mogen opmaken voor enkele forse bewegingen.

Laten we ons vandaag even focussen op de Verenigde Staten en Donald Trump.

Iedere president weet dat hij een goede economie nodig heeft om herverkozen te geraken en Trump wil op dit vlak alvast niets aan het toeval overlaten.

De impact van een president op de economie lijkt op het eerste zich eerder beperkt, maar Trump haalt in ieder geval alles uit de kast om zijn doel te bereiken.

Hij zet in op vier pijlers om de economische motor op volle toeren te laten draaien:

  1. Handelsakkoorden
  2. Lagere belastingen
  3. Lagere rente
  4. Lagere dollar

Laten we beginnen met die handelsakkoorden. China kwam deze week eindelijk met een sterke tegenreactie en zal hogere importheffingen hanteren op $75 miljard aan Amerikaanse goederen.

De reactie van Trump bleef niet lang uit en verhoogde de heffingen op $550 miljard aan Chinese imports..

En zo zie je al meteen waar het schoentje wringt voor China. China exporteerde vorig jaar voor $540 miljard naar de VS, omgekeerd bedroeg de Amerikaanse export naar China slechts $120 miljard.

Een handelsoorlog doet de Chinezen méér pijn.

Maar ook de relatief hoge rente is Trump een doorn in het oog. Ok, de rente noteert in de VS dicht tegen bodemniveau’s ligt wel nog een heel stuk hoger dan in Europa of Japan.

De VS trekt op deze manier extra kapitaal aan waardoor de dollar alsmaar sterke wordt. Een sterke dollar tast op korte termijn de concurrentiepositie van de VS en dat zint Trump niet.

Hij wil een lagere dollar en zo de economie een extra duwtje in de rug geven. Daar is hij bijzonder duidelijk in, vooral richting de Federal Reserve.

Een Amerikaans president die zich openlijk mengt met het beleid van de centrale bank, het is ongezien.

Hier en daar wordt geopperd dat Trump op deze manier de onafhankelijkheid van de centrale bank op de helling zet.

Alsof centrale banken in het verleden niet beïnvloed werden door de politiek?

Het grote verschil is dat het nu openlijk gebeurt.

Trump is in ieder geval zwaar gefrustreerd in de Federal Reserve en blijft op alle manieren druk zetten om Powell tot een soepeler monetair beleid te dwingen.

De Donald hanteert daarvoor zijn typische psychologische trukendoos en vroeg zich via een Tweet af wie de grootste vijand is van de VS: de Chinese president Xi of Powell?

Trump tast in ieder geval de limieten van zijn bevoegdheden af en wil verder gaan dan zijn voorgangers. Hij wil kost wat kost een zwakkere dollar, en wees niet verrast als hij op een blauwe maandag een plan op tafel gooit om dat te forceren.

Het is allemaal koren op de molen van de goudprijs. Ook in euro bereikte de prijs nu een nieuwe all-time high.

Back To Top

2-3x per week een gratis beurstip in je mailbox?

(49.938 beleggers gingen je reeds voor)

Gratis boek: het eindspel van ons financieel systeem

Maarten Verheyen waarschuwde zijn lezers voor de crisis in 2008, is ervan overtuigd dat het huidige systeem gedoemd is om te mislukken en vreest dat de eindfase zeer dichtbij is nu.

Wat kan je doen om je vermogen te beschermen als het huidige systeem tegen de rotsen knalt?

Hoe kan je vermijden dat je uit het oog van de storm blijft?

Dat en veel meer ontdek je in het ebook dat Maarten gratis voor je beschikbaar heeft.